EDK2022 Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Paneli

21 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen ve eğitimde yenilikçi yaklaşımların yer aldığı 8. Eğitimde Değişim Konferansında, Türkiye’de ilk defa “Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” paneli düzenlendi. Sürdürülebilir Yaşam Okulu ve Yeşil Çocuk Kurucusu Aslı DEDE’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panele, İTÜ Engelsiz ve Erişilebilir Kampüs Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hatice AYATAÇ, İstanbul
Medipol Üniversitesinden Yeşil Akademi Platformu Kurucusu Doç. Dr. Rana ATABAY KUŞÇU, İTÜ Sürdürülebilir Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Börte KÖSE MUTLU, Duvarsız Okullar Kurucusu Şükran EVİRGEN, İklim Aktivisti Ela Naz BİRDAL, Yeni Mahalle Kampüs Koleji Proje Koordinatörü Ayşe AYDOĞAN GEZER, Müzisyen Banu KANIBELLİ ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yetkinlik Kitabı yazarı Çelebi KALKAN katıldı.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Yetkinlik Kitabı yazarı Çelebi KALKAN; eğitimde sürdürülebilir kalkınma amaçlarının; bilgi, farkındalık ve eylem geliştirmeyi hedeflediğini ve iklim değişikliği, çevresel bozulma, biyolojik çeşitlilik kaybı, yoksulluk ve eşitsizlik gibi küresel zorlukları ele almak için her yaştan öğrenciyi bilgi, beceri, değer ve tutumlarla güçlendirdiğinden bahsederek, öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma amaçlarını öğrendikçe; sınıfta edindikleri bilgilerin, günlük hayat problemlerinin çözümünde ne işe yaradığını anladıklarından ve yeni teknoloji & kariyer fırsatlarını keşfedebileceklerini ekledi.
Yeni Mahalle Kampüs Koleji Proje Koordinatörü Ayşe AYDOĞAN GEZER, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını MEB müfredatına entegre ederek, küresel problemlere pozitif çözümler üretmeleri için öğrenciler farkındalık kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Duvarsız Okullar Kurucusu Şükran EVİRGEN, insanoğlunun varlığı ile doğanın varlığı bir
birine sımsıkı bağlı olduğu için ekopedagojik anlayışı benimsememiz gerektiğini söyledi.
İstanbul Medipol Üniversitesinden Yeşil Akademi Platformu Kurucusu Doç. Dr. Rana ATABAY KUŞÇU, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çevresel, sosyal ve ekonomik problemleri beraberinde getirdiği için, değişen iş yapıları, yeni işler ortaya çıkacak ve yeşil beceriler, yeşil meslekler önemli hale geleceği için özellikle eğitimde sürdürülebilir kalkınma amaçları konusunda mesleki ve teknik eğitim yeşillenmelidir dedi.
İTÜ Sürdürülebilir Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Börte KÖSE MUTLU, üniversiteler için greenmetrik ve etki sıralamaları çok önemli hale geldiği için ve iş verenlerin mezunlarda en çok sürdürülebilir kalkınma amaçları ile ilgili becerileri aradıklarına vurgu yaparak, bu taleplere üniversitelerin cevap verebilmesi için sürdürülebilirlik ofislerinin öneminden bahsetti.
İTÜ Engelsiz ve Erişilebilir Kampüs Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hatice AYATAÇ, sürdürülebilir kalkınma amaçları konusunun popüler söylem olarak kalmaması ve üniversitedeki bölümlerin bu konuyla ilgili kapasitelerini ölçmeleri için, disiplinler arası çalışmanın önemine değindi.
10. sınıf öğrencisi ve iklim aktivisti Ela Naz BİRDAL, sürdürülebilir kalkınma amaçlarının gerçekleşmesi için bireysel olarak neler yapılabileceğinden ve inisiyatif alıp harekete geçmek gerektiğini söyledi.
Konferansa Amerika’dan video mesaj yolu ile katılan Müzisyen Banu KANIBELLİ ise kaçınmadan, karşılaşmaya mottosuyla iklim değişikliği başta olmak üzere sürdürülebilir kalkınma amaçları için psikolojik dayanaklılığa ihtiyaç olduğunu ifade ederek. Yarın çocuklarımız dünyamız için ne yaptığımızı sorduklarında; elimizden gelenin en iyisini yaptık cevabı yerine, gereken her şeyi yaptık dememiz gerektiğini ifade ederek, “Dünya Evim ve Yanıyorsa” şarkısı ile konferansın kapanışı yapmıştır.
8. Eğitimde Değişim Konferansı “Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” panelini kaçıranlar aşağıdaki linkten paneli izleyebilir.
https://www.instagram.com/p/Cd0uW8ros8e/