İçinde “değişim” olan onlarca cümle kurduk, yüzlerce tweet attık bu hafta sonu. Kimi zaman değişimi istedik, destekledik, kimi zaman da değişime kuşkuyla baktık, ondan korktuk. Kimi zaman da değişimi anlamadık. Değişim neydi? Baştan başlamak mıydı? Olanı yıkıp yenisini yerine koymak mıydı? Değişim neydi? Değişim elbette kendinden başlamaktı. Büyük değişimi değil önce kendi değişimini yönetebilmekti. Gandhi’nin söylediği gibi “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası sen ol.”
Bu umutla yola çıktık ekip olarak iki sene önce. Görmek istediğimiz değişimin parçası olmak için. Kendisi olmak için. Her geçtiğimiz yol, uğradığımız durak bize yeni şeyler öğretti, yeni insanlarla tanıştırdı, yeni fırsatlar yarattı. İki sene önce farklı bir öğrenme deneyimi olarak kurguladığımız Edtechist belki de yapılan en yenilikçi konferans oldu bize göre. Dünyaca ünlü uzmanlardan dolu dolu öğrendiğiniz bu iki günlük deneyim, yurtdışına gittiğimiz etkinliklerde iyi örnek olarak bize anlatıldı. Gururlandık, mutlu olduk ama asla yeter demedik. MEF Üniversitesinin yenilikçi bakış açısı ve değerli hocalarımız Prof. Dr. Muhammet Şahin ve Prof. Dr. Mustafa Özcan’ın da bize olan sonsuz inancıyla Edtechist’de edindiğimiz deneyimi daha büyük etki yaratmak ve eğitimde değişimi başlatmak için EDK’ya taşıdık.
260’dan fazla konuşmacı, 20’den fazla yarım günlük atölye, 150’den fazla sunum, 15 panelin yer aldığı zengin EDK programının mimari olarak belki de mesleğimin en heyecan verici tecrübesini yaşadım. Hangi sunuma gireceğini seçemeyen katılımcıların bir oturumda iki-üç sunumu birden gezdiğine şahit oldum. Abbas Güçlü’Eğitimde Değişime Genç Bakış’ isimli panelinde geleceğimizin umudu gençleri ve değerli hocamız Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ağırladı. Hocamız kah güldürdü, kah düşündürdü salonu dolduran, hatta merdivenlerde kendine oturmak için yer arayan Türkiye’nin dört bir yanından gelen 1500+ eğitimciyi. Herkes onu dinlerken soluğunu tuttu söylediklerini kaçırmamak için. Bana göre tam bir ironiydi öğrencilerin ezberci eğitimden kurtulmak istemesini söylemeleriyle, İlber hocamızın çocuklarımızın ezberlemediğinden serzenişi. Acaba çocuklarımız gerçekten ezberlemiyorlar mıyıdı? Yoksa ezberlediklerini anlamıyorlar mıydı? Değişim çok mu hızlı gelmişti? 21. yüzyılda inovasyon, yaratıcılık ve üretkenlikten söz ederken aslında öğrencilerimiz en temel bilgi ve becerileri edinemiyorlar mıydı? Okumayan ve okuduğunu anlamayan nesiller nasıl inovasyon yapabilir, nasıl yaratıcı olabilirdi?
Bu harika panelden sonra gün akıp gitti. Prof. Dr. Mustafa Özcan, Prof. Dr. Ziya Selçuk, Prof. Dr. Erhan Erkut ve Prof. Dr. Ali Nesin’in yer aldığı panelde eğitim sisteminin karnesinin fotoğrafı çekildi. Öğretmen eğitimi, müfredat, değerler, çocuklar, okul öncesi eğitimi masaya yatırıldı. EDK’nın devamında ise katılımcılar seçim yapmakta zorlandılar. Katılımcılar Finlandiya müfredatındaki değişiklikleri bu değişiklikleri yapan uzmanlardan, okullardaki değişimi okullarında değişime öncülük yapan müdürlerinden, öğretmen eğitimindeki yenilikçi bakış açısını akademisyenlerden, inovasyonu ve yaratıcılığı gençlerden dinlendiler. Bu konferansta değişime konu olan popüler yaklaşımlar göze çarptı. Oyunlaştırma, STEM, Maker gibi yenilikçi yaklaşımlar konferansın en ilgi çeken alanları oldu. Oyunlaştırma konusunda dünyaca ünlü Bart Hufen öğretmenlerle buluştu. Doç. Dr. Sencer Çorlu ve Doç. Dr. Serkan Özel atölye çalışmalarıyla STEM’i teoriden pratiğe taşıdı. Sayılamayacak kadar değerli konuşmacıların arasında Prof. Dr. Erhan Erkut, Dr. Özgür Bolat, Kayhan Karlı, Batuhan Aydagül, Dr. Kerem Dündar, Doç. Dr. Şirin Karadeniz, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur, Tuğba Çanşalı, Ercan Altuğ Yılmaz ve Ali Koç en çok tercih edilen sunumlar arasında yer aldı. Değerli öğretmenlerimizin bazı sunumları sınıflarından taştı, koridorlara taşındı. Anlatımdan çok uygulama ve atölye odaklı oturumlarda öğretmenler sadece dinlemekle geçmediler, deneyimledirler de. Türkiye’de ilk kez ekibimiz tarafından Edtechist’de düzenlenen Teachmeet etkinliği Dr. Emsal Ateş Özdemir’in moderatörlüğünde EDK’da da yerini aldı. Katılımcıların iyi uygulamalarını 5 dakika süre içinde paylaşmalarına fırsat yaratan bu etkinlikte öğretmenler birbirlerine ilham kaynağı oldular. Çizer Oğuzhan Seçir EDK Wall’da katılımcıların eğitimde değişimle ilgili düşüncelerini çizdi. Sanatın yaratıcı fikirle birleştiği bu duvar katılımcıların EDK hatırası fotoğrafı çektirmeleri için uğrak yeri oldu. Türkiye’nin dört bir yanından konferansa katılamayan öğretmenler konferansı #EDK16 hashtagi ile takip ettiler. Üniversite ve K12 orasında köprü kuran ilk ve tek etkinlik olarak da EDK kendinden söz ettirmeye devam edecek.
EDK’da olan da olmayan kadar konferansta ne olup bittiğini merak etti. Bir katılımcıdan “Keşke daha az oturum olsaydı. Seçmekte çok zorlanıyorum.” serzenişini duydum. 10 Aralık Cumartesi gecesi yaşadığımız talihsiz ve üzücü olayların getirdiği o karamsar ruh halim, pazar günü 1000’den fazla eğitimcinin MEF Üniversitesinde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yer almasıyla umuda yer verdi. Eğitimciler değişimi başlatmak için kararlıydılar. Korku, değişimdeki kararlılığın önüne geçememişti.
Daha çok yolumuz var. Sevgili ekip arkadaşlarım Mehmet Özdemir, Metin Ferhatoğlu, Dr. Emsal Ateş Özdemir ve ben değişimin öncüleri olmak için çalışmaya devam edeceğiz. Değişmek mottomuz, ancak bu var olanı yıkmak, yeniden yapmak demek hiç değil. Daha iyi bir gelecek için, mutlu, barış ve başarı dolu bir dünya için değişimi başlatmak istedik. Başladı diyebilecek kadar iyimser olmayı çok istiyorum. Sanırım istemek bu işin yarısı. Değişim çünkü benimle, seninle, sizinle başlıyor!